Om DUEN

Musikalsk forum for unge strygertalenter

DUEN – Det danske Ungdomsensemble er et kreativt musikalsk forum for strygertalenter i alderen 17-27 år. DUEN spiller i mange forskellige konstellationer, og repertoiret spænder fra de store klassikere til nyskreven musik. Ensemblet spiller sammen med topprofessionelle klassiske solister og samarbejder også med musikere fra andre genrer. Siden 2012 har DUEN bl.a. spillet til Kirkeministerens Julekoncert i Holmens Kirke, Klassiske Dage i Holstebro (med Viktoria Mullova, Michala Petri, Håkan Hardenberger og Janne Thomsen), STRØM festival i København (med Mike Sheridan), Schubertiaden i Roskilde, CHART Art Fair på Charlottenborg, KlubRå på Roskilde Festival, været på turné i Kina og Holland, lavet TV og indspillet CD.

DUEN består af nogle af landets mest talentfulde strygere med det klassiske som kernerepertoire. I spidsen står dirigent og kunstnerisk leder Morten Ryelund som sørger for at både energien og kvaliteten er høj. De fleste af DUENs medlemmer er studerende på landets klassiske konservatorier og er blevet udvalgt efter en optagelsesprøve. Hvert medlem har en fast plads i ensemblet i to år. Kendetegnet blandt de unge strygere er en smittende spilleglæde og et højt teknisk niveau.

Ældre og spritnye toner

Genremæssigt spænder DUEN bredt – fra barok, klassisk, romantiske strygerserenader og komplekse værker af markante modernistiske komponister som østrigske Arnold Schönberg til uropførelser af danske Anders Koppel, Ib Nørholm og Per Nørgård. I 2015 hyldede DUEN danske Carl Nielsen og finske Jean Sibelius, der begge ville være fyldt 150 år. I den forbindelse indspillede DUEN værker af de to komponister m.fl. og udgav albummet ’Nordic Sound’. DR P2 transmitterer jævnligt DUENs koncerter og ensemblet har medvirket i seks tv-udsendelser, hvor det 20. århundredes klassiske værker blev sat ind i en historisk kontekst.

DUEN samarbejder ofte med nogle af landets største klassiske solister såsom cellisten Andreas Brantelid og blokfløjtenisten Michala Petri, men har også markeret sig på rytmiske platforme og inspireret nye publikummer til at lytte til klassisk musik ved bl.a. at optræde på Roskilde Festival, STRØM festival og Distortion, og i samarbejdsprojekter med Mike Sheridan og elektronika/pop-bandet Panamah.

Fra DRUEN til DUEN

DUEN hed oprindeligt DRUEN og blev skabt i DR-regi. Af økonomiske grunde afviklede DR ensemblet i 2011. Med støtte fra Statens Kunsfond, Bikubenfonden, Den Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Færchfonden m.fl. blev orkestret videreført i eget regi – nu som DUEN. Hele perioden har Morten Ryelund stået i spidsen som kunstnerisk leder og dirigent.

Siden 2012 har DUEN repræsenteret Danmark i European Federation of National Youth Orchestras (EFNYO). Medlemsskabet giver ensemblet mulighed for at danne værdifulde netværk på både skandinavisk og europæisk plan.

Tchaikovsky: Serenade For Strings, Op. 48 – 1. Pezzo In Forma Di Sonatina // Det danske Ungdomsensemble
  1. Tchaikovsky: Serenade For Strings, Op. 48 – 1. Pezzo In Forma Di Sonatina // Det danske Ungdomsensemble
  2. Grieg: Holberg Suite – 4. Sarabande // Det danske Ungdomsensemble
  3. Grieg: Holberg Suite – 1. Præludium // Det danske Ungdomsensemble
  4. Sibelius: Andante Festivo // Det danske Ungdomsensemble
  5. Beethoven: Symfoni nr. 7 – 4. sats // Det danske Ungdomsensemble
  6. Beethoven: Symfoni nr. 7 – 3. sats // Det danske Ungdomsensemble
  7. Beethoven: Symfoni nr. 7 – 2. sats // Det danske Ungdomsensemble
  8. Beethoven: Symfoni nr. 7 – 1. sats // Det danske Ungdomsensemble